Za uspjeh u IT sektoru važne stalne edukacije i spremnost na izazove

Profesori i predavači iz oblasti informacionih tehnologija (IT) kažu da mladi koji žele da se bave tom oblašću treba da počnu da se edukuju što ranije, da nemaju strah prema novome, a na raspolaganju danas imaju razna predavanja od onih u srednjim školama i na fakultetima do kurseva.

Jovica Mitrović, profesor programiranja u Srednjoškolskom centru „Nikola Tesla“ Kotor Varoš, istakao je da je zadovoljan zainteresovanošću mladih za IT sektor, ali da ih je potrebno i dodatno animirati.

 „Animiranje djece je upravo i prvi korak, možda i najteži, u radu sa djecom. Lično sam i kroz period pandemije virusa korona i online nastave uvidio da je najkompleksnije pronaći načine rada koji će zainteresovati svu djecu za samo praćenje nastave, a i kasniji samostalni rad na raznim projektima“, istakao je Mitrović.

Mitrović smatra da mlade treba motivisati da se odluče za neku vrstu obuke u IT sektoru u što ranijoj dobi.

 „U većim gradovima postoji mnoštvo kurseva za djecu svih uzrasta i trebalo bi razvijati svijest za razvijanje što više takvih obuka“, dodaje Mitrović.

Mnogi mladi imaju želju da se bave IT-om, ali ne znaju kako da pristupe nečemu novom, kako da naprave prvi korak i kako uopšte da krenu pravim putem u edukaciji.

 „Savjet za svako dijete i sve mlade je da se ne boje novih stvari.  Upustite se u učenje bilo kakvog programskog jezik ili korištenje bilo kakvog alata u što ranijoj dobi. U današnje vrijeme je veoma lako doći do svih odgovora i izabrati ono što je najbolje za svakoga“, istakao je Mitrović.

On kaže da je  glavni razlog zbog kog je odlučio da predaje i da mu to bude životni poziv jeste ljubav prema djeci i želja da svoje znanje prenese na mlađe.

„Mogućnost da nekom prenesem dio svog znanja, iskustva i tako bar u nekoj mjeri utičem na njihovo dalje školovanje, izbor zanimanja ili život generalno je takođe jedan od razloga“, rekao je Mitrović.

A savjete za mlade koji žele koračati putem IT-ja ima i  Milorad Smiljanić, frontend developer u jednoj banjalučkoj kompaniji i predavač.

Rekao je da mladi koji žele da se bave IT sektorom moraju da se edukuju stalno.

„Odvojite vrijeme, posjećujte radionice i svakodnevno radite na sebi i na svom usavršavanju. Svaki karijerni put je težak, a ono što znam iz ličnog iskustva je da se trud i rad uvijek isplati“, savjetuje Smiljanić.

On je sa kreiranjem web stranica započeo 2014. godine, te sa istraživanjem HTML-a i CSS-a, a kasnije i Java Script-a. Nakon sedam godina stalnog učenja, koje ni dan danas nije stalo, zaljubio se, navodi, u kodiranje.

„Jedan od najvažnijih faktora zbog kojeg se ja bavim informacionim tehnologijama jeste taj što se zanimanje mnogo razlikuje od ostalih. Nikada nije monotono i dosadno, jer svaki dan sa sobom nosi nove izazove“, rekao je  Smiljanić.

Smiljanić je odlučio da znanje prenese na zainteresovane  kandidate u okviru kursa.

 „Razlog zbog kojeg sam odlučio da predajem jeste taj da prenesem svoje znanje i da podstaknem mlade na razmišljanje o profesionalnom usmjeravanju prema IT sektoru“, naveo je Smiljanić.

Smiljanić, koji smatra da je kod nas broj zainteresovanih za IT još uvijek mali, je ipak pozitivno iznenađen trudom i radom učesnika tokom obučavanja.

„Zadovoljan sam iz mnogo razloga, naročito jer se vidi njihov svjež pristup rješavanju konkretnih problema i sam pristup učenju“, istakao je Smiljanić.

On smatra da treba još više mladih u IT sektoru, što zbog razvijanja same logike, tako i zbog doprinosa razvoju IT sektora kod nas.

 „Glavni problem je taj što mladi koji pokažu interesovanje za ovu oblast ne pristupaju izučavanju na adekvatan način. Pod tim prvenstveno mislim na odabir kvalitetnih kurseva, obuka i izvora znanja uopšteno“, naveo je Smiljanić.

Na pitanje da li je imao priliku obučavati mlade iz manjih lokalnih zajednica i da li je zadovoljan brojem je rekao da bi ih moglo biti još više i da još uvijek nisu dovoljno upoznati sa IT sektorom.

A potencijala među mladima svakako ima.

Tekst su pisali polaznici edukacije medijske pismenosti u sklopu projekta „Nova generacija, novi glasovi“. Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Autor: Milana TODOROVIĆ

Povezane vijesti

Posljednje vijesti

Elli Bar slavi 21. rođendan

U petak, 04. marta 2022. godine Caffe & diskoteka Elli Bar iz Kotor Varoša obilježava svoj 21. rođendan. 21. godina uspješnog poslovanja govori o trudu...

Besplatne “prilike” za mlade u Kotor Varošu!

Nemaš vezu a tražiš posao? Nisi zadovoljan/a karijerom, platom? Želiš ostati u BiH? Pozivamo te na radionicu koju je pripremio Q Station edukativni centar...

Heroj & Elli Bar podijelili Božićne trpeze za 35 domaćinstava iz Kotor Varoša

Udruženje mladih "Heroj" Kotor Varoš u saradnji sa ugostiteljskim objektom Elli Bar ove godine po treći put su zajednički organizovali Humanitarnu Božićnu akciju čiji...