Skender-dedo napravio prvu džamiju u Kneževu

Po legendi koja se prenosi s koljena na koljeno, naselje i prvu džamiju u Kneževu  je dao izgraditi Ali-Dede Iskender, odnosno Skender-dedo po čemu je i opština imala stari naziv Skender Vakuf.

Prema vjerovanju on je od sultana dobio pravo da uzme zemlje koliko uspije objahati s konjem tokom jednog dana. Iskender je napravio džamiju i za njeno održavanje uvakufio okolno zemljište, pa je naselje koje se formiralo oko džamije nazvano Iskenderov Vakuf.

Nova džamija

Prva džamija sagrađena je 1643. godine,  a druga 1973. godine. Obje su srušene za vrijeme rata.

Ta džamija sagrađena 1973. godine obnovljena je 2007. godine i dobija svoj novi sjaj.

Još uvijek, takođe, postoje temelji stare džamije i za nju se vežu mnoga vjerovanja.

Ova stara džamija je jedinstvena na prostoru Jugoistočne Evrope, jer se u njenoj unutrašnjosti nalazi mezar, a narodna predaja kaže da je riječ o mezaru njenog vakifa – Skender-dede.

Stara džamija

Postoji više verzija kojima se pokušava objasniti postojanje kabura u središtu džamije.

Jedna kaže da je vakif odredio prostor u središtu džamije i oporučio ljudima da ga nakon smrti ukopaju na tom mjestu, što je najvjerovatnija verzija.

Po drugoj verziji, mezar ne pripada njemu, već navodno nekom ranijem evliji.

Takođe, prema legendi Skender-dedo je ubijen na brežuljku iznad  samog naselja.  Noseći svoju glavu pod mišicom, sišao je u naselje. A kad je naišao na ljude, pao je i tu je i ukopan.

Kad je došlo vrijeme da se sagradi džamija, mještani su zakopali temelje daleko od mezara, s druge strane obližnjeg potoka. Međutim, temelji su se sami preko noći premjestili kod mezara.

Mještani bi ih ponovo zakopali na početnom mjestu, ali tri puta su se oni sami premještali i na kraju je odlučeno da je to znak te su zidovi džamije podignuti oko mezara.

Tekst su pisali polaznici edukacije medijske pismenosti u sklopu projekta „Nova generacija, novi glasovi“. Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Autor: Aleksandra SIMANOVIĆ

Povezane vijesti

Posljednje vijesti

Mladi u radnom vikendu na Borju u sklopu projekta “Novi mladi za novo društvo”.

25 mladih učesnika iz Banja Luke, Kotor Varoša, Čelinca, Gradiške ali i drugih okolnih mjesta imalo je priliku da tokom vikenda boravi na Borju...

Održan završni događaj BHRI programa: u poslednje četiri godine okupljeno preko 20 000 mladih ljudi i podržao preko 300 aktivnosti.

U Domu omladine u Banja Luci juče je održan jedan od bitnijih događaja za mlade u poslednjih par godina. Naime, riječ je o...

Bojan Kičić u izvanrednoj izvedbi legendarne numere Ako možeš zaboravi, grupe Bijelo Dugme

Poznati Kotorvaroški pjevač Bojan Kičić danas je objavio svoj novi Cover legendarne pjesme Ako možeš zaboravi od grupe Bijelo dugme. Riječ je o veoma ozbiljnom...