Skender-dedo napravio prvu džamiju u Kneževu

Po legendi koja se prenosi s koljena na koljeno, naselje i prvu džamiju u Kneževu  je dao izgraditi Ali-Dede Iskender, odnosno Skender-dedo po čemu je i opština imala stari naziv Skender Vakuf.

Prema vjerovanju on je od sultana dobio pravo da uzme zemlje koliko uspije objahati s konjem tokom jednog dana. Iskender je napravio džamiju i za njeno održavanje uvakufio okolno zemljište, pa je naselje koje se formiralo oko džamije nazvano Iskenderov Vakuf.

Nova džamija

Prva džamija sagrađena je 1643. godine,  a druga 1973. godine. Obje su srušene za vrijeme rata.

Ta džamija sagrađena 1973. godine obnovljena je 2007. godine i dobija svoj novi sjaj.

Još uvijek, takođe, postoje temelji stare džamije i za nju se vežu mnoga vjerovanja.

Ova stara džamija je jedinstvena na prostoru Jugoistočne Evrope, jer se u njenoj unutrašnjosti nalazi mezar, a narodna predaja kaže da je riječ o mezaru njenog vakifa – Skender-dede.

Stara džamija

Postoji više verzija kojima se pokušava objasniti postojanje kabura u središtu džamije.

Jedna kaže da je vakif odredio prostor u središtu džamije i oporučio ljudima da ga nakon smrti ukopaju na tom mjestu, što je najvjerovatnija verzija.

Po drugoj verziji, mezar ne pripada njemu, već navodno nekom ranijem evliji.

Takođe, prema legendi Skender-dedo je ubijen na brežuljku iznad  samog naselja.  Noseći svoju glavu pod mišicom, sišao je u naselje. A kad je naišao na ljude, pao je i tu je i ukopan.

Kad je došlo vrijeme da se sagradi džamija, mještani su zakopali temelje daleko od mezara, s druge strane obližnjeg potoka. Međutim, temelji su se sami preko noći premjestili kod mezara.

Mještani bi ih ponovo zakopali na početnom mjestu, ali tri puta su se oni sami premještali i na kraju je odlučeno da je to znak te su zidovi džamije podignuti oko mezara.

Tekst su pisali polaznici edukacije medijske pismenosti u sklopu projekta „Nova generacija, novi glasovi“. Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Autor: Aleksandra SIMANOVIĆ

Povezane vijesti

Posljednje vijesti

Elli Bar slavi 21. rođendan

U petak, 04. marta 2022. godine Caffe & diskoteka Elli Bar iz Kotor Varoša obilježava svoj 21. rođendan. 21. godina uspješnog poslovanja govori o trudu...

Besplatne “prilike” za mlade u Kotor Varošu!

Nemaš vezu a tražiš posao? Nisi zadovoljan/a karijerom, platom? Želiš ostati u BiH? Pozivamo te na radionicu koju je pripremio Q Station edukativni centar...

Heroj & Elli Bar podijelili Božićne trpeze za 35 domaćinstava iz Kotor Varoša

Udruženje mladih "Heroj" Kotor Varoš u saradnji sa ugostiteljskim objektom Elli Bar ove godine po treći put su zajednički organizovali Humanitarnu Božićnu akciju čiji...