Ostaci stare tvrđave Kotor mame posjetioce

U Kotor Varošu postoje ostaci stare tvrđave Kotor ili Kotor-grada i mame posjetioce da obiđu tu lokaciju i osjete duh davne prošlosti.

Kotor je bio srednjovjekovna utvrda iznad današnjeg naselja, koje se isto zove Kotor u Kotor Varoši.

Uz malo ulaganja, kažu oni koji posjete ostatke te tvrđave, opština bi dobila zanimljivo turističko mjesto koje bi bilo mnogo posjećenije nego što je sada.

ostaci tvrđave Kotor

“Kada sam posjećivao kulu u ljetnom periodu trava je bila velika i prilaz je bio skoro nepristupačan. Nije bilo klupa za odmor kao ni korpe za smeće”, rekao je Miloš Čupić, jedan od posjetilaca stare tvrđave.

Inače, tvrđava Kotor se, prema dostupnim podacima, nalazila u oblasti Donji Krajevi, župa Vrbanja.

U izvornom obliku, u Kotoru je bila kula i nešto poviše na grebenu iznad rijeke Jakotine tamnica.

stari grad Kotor

U kuli se, sve do oslobođenja Kotor Varoši 1945. godine, nalazilo zvono prečnika pet metara. Šta se dogodilo sa zvonom još uvijek nije poznato.

Kotor se inače pominjao na samom početku srednjeg vijeka.

Prema dostupnim podacima Kotor-grad je pripadao hercegu Hrvoju Vukčiću Hrvatiniću ( 1350—1416).

Kao garanciju za pozajmljeni novac 1412. godine ga je dobila njegova žena Jelena, a Kotor je postao omiljeno Hrvojevo odredište, u kojem je i umro.

Kotor je kasnije postao dio Jajačke banovine, da bi ga Osmanlije osvojile 1519. godine.

Prema dostupnim podacima okupatorske snage su nadirale niz dolinu Vrbanje, a najsnažniji otpor njihovom daljem prodoru pružila je odbrana Korora u boju na Večićkom polju, nakon čega su Osmanlije veoma brzo zauzele i Banju Luku, Srbac, Kobaš, Derventu i cijelu Posavinu.

Ostaci ove tvrđave se nalaze na Privremenom spisku nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Tekst su pisali polaznici edukacije medijske pismenosti u sklopu projekta „Nova generacija, novi glasovi“. Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Autor: Mladen ČUPIĆ

Povezane vijesti

Posljednje vijesti

Heroj & Elli Bar podijelili Božićne trpeze za 35 domaćinstava iz Kotor Varoša

Udruženje mladih "Heroj" Kotor Varoš u saradnji sa ugostiteljskim objektom Elli Bar ove godine po treći put su zajednički organizovali Humanitarnu Božićnu akciju čiji...

HEROJ I ELLI BAR PONOVO U HUMANITARNOJ BOŽIĆNOJ AKCIJI

Udruženje mladih "Heroj" & ELLI BAR ponovo organizuju humanitarnu Božićnu akciju, a njen cilj je da se obezbijede Božićne trpeze za porodice koje nisu...

Mladi u radnom vikendu na Borju u sklopu projekta “Novi mladi za novo društvo”.

25 mladih učesnika iz Banja Luke, Kotor Varoša, Čelinca, Gradiške ali i drugih okolnih mjesta imalo je priliku da tokom vikenda boravi na Borju...