Mladi preporučili top pet mjesta u Kneževu!

Mladi, iako, vole izlazke u grad, vole da vide i znamenitosti i da odu u prirodu, a troje mladih iz Kneževa nam je predložilo pet mjesta koje bi trebalo posjetiti u ovoj opštini.

Kneževo, koje se nalazi 50 kilometara jugoistočno od Banjaluke, osnovano je 1463. godine pod imenom Skender Vakuf, a ime mu je promijenjeno u Kneževo 14. septembra 1992. godine odlukom Narodne skupštine RS. U ovom malenom autetničnom mjestu nalazi se veliki broj kulturno-istorijskih spomenika i znamenitosti koje treba vidjeti.

Intervjuisali smo mlade i pitali ih šta bi trebalo posjetiti u ovom skromnom mjestu.

Naša prva sagovornica Marija nam je predložila zanimljive lokacije:

Kafići, motel…

“Mladi u Kneževu vole da odu u kafiće i ugostiteljske objekte, posebno one okružene prirodom. Uz šetnju šumskom stazom možete uživati u raznolikom biljnom i životinjskom svijetu kao i u rijeci Ugar, a za one koji vole malo opušteniju atmosferu kao na primjer ja, mogu se opustiti u restoranu sa pogledom na kanjon dok uživaju u specijatelitetima restorana. Lično najviše volim ribu”, rekla nam je Marija.

Vilenska Vrela

Vilenska Vrela

“Ovo mjesto je neizostavan dio vašeg obilazka Kneževa. Predivna staza sa čudesnim vodopadom Skakavac, virovima Muški i Ženski vir, Bekića Zelenac, Opaki vir i vodopad Vilenska Vrela savršena su mjesta za druženje sa prijateljima i porodicom iako ja preferiram odlazak sa prijateljima. Članovi planinskog društva ‘Vilenskog vrela’ pokrenuli su inicijativu da se kanjon rijeke Crvrcke stavi pod zaštitu jer se radi o veoma čistoj rijeci koja obiluje pećinama, virovima i vodopadima. Čak je i poznata filmska zvijezda Leonardo di Kaprio putem društvene mreže Instagram objavio fotografiju Vilinskih Vrela i napisao: ‘Lično podržavam sve nevladine organizacije koje se bave zaštitom okoline. Kao veliki zaljubljenik u prirodu uvjek ću podržati projekte koje se bave zaštitom okoline”, rekla je Marija.

Naša druga ispitanica Jovana nam je predložila da posjetimo i vodopad na rijeci Ilomskoj. Rekla je nešto više o samom vodopadu i o njenom iskustvu prilikom posjete.

Vodopad na rijeci Ilomskoj

Vodopad na rijeci Ilomskoj

“Vodopad na rijeci Ilomskoj jedna je od skrivenih ljepota Kneževa. Preporučujem vam da je posjećujuete u ljetnom periodu jer je zimi teren nepristupačan i nesiguran. Teren je poprilično otežan pa su postavljene sajle kako bi se olakšao sam prolaz do vodopada. Ukoliko ste neiskusni planinari ne preporučujem da idete sami bez pratnje profesionalca jer na samoj lokaciji vodopada nemate mobilnu mrežu, kazala je ona.

Jovana je rekla da joj to nije bio problem i da je čak uživala u činjenici da nema mobilne mreže jer je naša generacija postala ovisna o tehnologiji i telefonima.

Naša posljednja sagovornica Milica nam je ponudila dvije opcije za posjetu.

Crkva brvnara i stećci

“Crkva brvnara u Javoranima je kulturno – istorijski veoma važan objekat koji je izgrađen 1757. godine. Ova crkva je posvećena Svetom Nikoli i često je premještana sa brda na brdo zbog turske vladavine. Za ljubitelje vjerskog turizma, kao što sam ja, ovaj izlet će biti savršen”, istakla je Milica i dodala:

Stećci

“Takođe, nadomak grada u selu Baština ostali su do dana današnjeg sačuvani stećci, uspravne kamene ploče ukrašene reljefima i slikama. Savršeni su za istraživanje zanimljivosti jer i dan danas nisu upotpunosti razjašnjeni. Možete pronaći razne natpise i oznake pa pokušajte da otkrijete šta znače. Ja na žalost nisam uspijela.”

Autor: Milica Ćetković

Povezane vijesti

Posljednje vijesti

Elli Bar slavi 21. rođendan

U petak, 04. marta 2022. godine Caffe & diskoteka Elli Bar iz Kotor Varoša obilježava svoj 21. rođendan. 21. godina uspješnog poslovanja govori o trudu...

Besplatne “prilike” za mlade u Kotor Varošu!

Nemaš vezu a tražiš posao? Nisi zadovoljan/a karijerom, platom? Želiš ostati u BiH? Pozivamo te na radionicu koju je pripremio Q Station edukativni centar...

Heroj & Elli Bar podijelili Božićne trpeze za 35 domaćinstava iz Kotor Varoša

Udruženje mladih "Heroj" Kotor Varoš u saradnji sa ugostiteljskim objektom Elli Bar ove godine po treći put su zajednički organizovali Humanitarnu Božićnu akciju čiji...