Mladi osnovali “Avangardu” kako bi pomogli napretku u Čelincu

Grupa mladih aktivista iz Čelinca odlučila je da udruživanjem znanja i iskustava, zajedničkim djelovanjem, vođeni lokalpatriotizmom, pokuša osnivanjem Udruženja „Avangarda“ ponuditi rješenja za trenutne društvene izazove, prije svega u svojoj lokalnoj zajednici.

Naveli su da su se za osnivanje novog udruženja odlučili jer su nezadovoljni obeshrabrujućim demografskim pokazateljima, lošim ekonomskim stanjem i sveukupnom društvenom i duhovnom dekadencijom.

Kako su naveli, svjesni da politika u  Čelincu posljednjih 20 godina ne nudi rješenja, nego stvara probleme, da nema jasne pravce razvoja, provodiva strateška dokumenta i ozbiljne razvojne strategije, mladi ljudi iz „Avangarde“ žele kroz okrugle stolove, javne debate, istraživanja i predavanja sa Čelinčanima svih društvenih slojeva doći do ideje kakav Čelinac žele i kako da se ta vizija realizuje utičući na donosioce odluka da se ta rješenja sprovedu.

Udruženje je od osnivanja okupilo više od 30 visokoobrazovanih mladih Čelinčana i studenata iz svih dijelova opštine i svih naučnih oblasti. I tu ne namjeravaju stati.

„Avangarda“ će se, ističu, baviti aktivnim angažovanjem javnosti na pronalaženju rješenja za ukupnu društvenu, duhovnu, prosvjetnu i kulturnu obnovu, unapređenje demokratizacije i političke socijalizacije, organizaciju manifestacija, razvoj omladinskog, ženskog i socijalnog preduzetništva, zaštitu životne sredine i održivog razvoja, realizaciju samoodrživih i samofinansirajućih projekata od koristi za zajednicu, te promocijom liberalnih i demokratskih vrijednosti.

Nikolina Savić, potpredsjednica Udruženja zadužena za privredu, kaže da je zamisao organizacije da okuplja najbolje mlade Čelinčane koji imaju znanja i ideje kako pomoći napretku i razvoju opštine Čelinac.

 “Princip rada je osmišljen tako da iz svake oblasti prvo napravimo presjek stanja i vidimo šta mi to kao mladi možemo doprinijeti razvoju i početku nekih događaja koji su od velikog značaja, kako za mlade tako i za društvo. ‘Avangarda’ promoviše vrijednosti koje su zasnovane na radu, obrazovanju, aktivnom učešću u procesima odlučivanja, razvoju sporta, međugeneracijskoj solidarnosti, jasnom pozicioniranju kulture u društvu, socijalnom dijalogu i raznim drugim aktivnostima vezanim za zajednicu”, rekla je Nikolina Savić za portal djeluj.ba.

Na Osnivačkoj skupštini koja je zasjedala u Mlinskoj Rijeci na Vidovdan, 28. juna,  usvojeni su sStatut i Manifest, interni akti i pravci djelovanja Udruženja.

Za predsjednika Udruženja izabran je politikolog i dugogodišnji aktivista Stefan Ličina.

Izabrano je i imenovano deset potpredsjednika „Avangarde“ zaduženih za deset oblasti: dip. socijalni radnik Tamara Gaćanović (socijalna pitanja), dip. pravnik Nikola Trivić (pravna pitanja), dip. ekonomista Goran Đurić (ekonomija), master organizacionih nauka Nikolina Savić (privreda i preduzetništvo), dip. inž. poljoprivrede za agrarnu ekonomiju i ruralni razvoj Bojana Vadić (poljoprivreda i ruralni razvoj), dip. prostorni planer Milanka Pejaković (ekologija i održivi razvoj), reprezentativac BiH u futsalu Srđan Ivanković (sport), studentkinja Akademije umjetnosti Tijana Janković (kultura) i studentkinja Poslovne ekonomije Nataša Dujaković (digitalizacija).

Autor: Filip Ličina

Povezane vijesti

Posljednje vijesti

Elli Bar slavi 21. rođendan

U petak, 04. marta 2022. godine Caffe & diskoteka Elli Bar iz Kotor Varoša obilježava svoj 21. rođendan. 21. godina uspješnog poslovanja govori o trudu...

Besplatne “prilike” za mlade u Kotor Varošu!

Nemaš vezu a tražiš posao? Nisi zadovoljan/a karijerom, platom? Želiš ostati u BiH? Pozivamo te na radionicu koju je pripremio Q Station edukativni centar...

Heroj & Elli Bar podijelili Božićne trpeze za 35 domaćinstava iz Kotor Varoša

Udruženje mladih "Heroj" Kotor Varoš u saradnji sa ugostiteljskim objektom Elli Bar ove godine po treći put su zajednički organizovali Humanitarnu Božićnu akciju čiji...