Mladi iz Kotor Varoša uče programiranje i svoju budućnost vide u IT-u

Kako je tehnologija postala neophodna u svakodnevnici svakog čovjeka, sve više mladih se opredjeljuje za obrazovanje u informaciono-komunikacionom sektoru, a tako je i među mladima u Kotor Varošu, koji sve češće biraju smjerove i edukacije baš iz te oblasti.

Mnogi danas tehnologiju smatraju naukom budućnosti, a njen brz razvoj doveo je do potražnje sve više ljudi obučavanih u ovoj oblasti.

Samim tim, sve više mladih se interesuje za informacione tehnologije i tu, kako kažu, vide šansu za pokazivanje svojih potencijala i jednog dana za dobro zaposlenje.

Mladi biraju škole u kojima se izučavaju informatika i računarstvo, učestvuju u raznim projektima, konsultuju se sa profesionalcima ili kolegama koje su već odavno u tim vodama i pohađaju dodatne časove ili kurseve sa ciljem proširenja znanja.

Dvoje mladih iz Kotor Varoša, Milica  Jokanović i Strahinja Radivojević, koji svoju budućnost vide u IT sektoru, podijelili su svoja iskustva o edukacijama, dosadašnjim koracima i daljim planovima.

Milica Jokanovic
Milica Jokanović upisala Elektrotehničku školu

„Svoj prvi važan korak učinila sam tako što sam upisala Elektrotehničku školu, smjer informacioni tehničar. Informaciono-komunikacioni sektor smatram veoma zanimljivim i to je glavni razlog. Takođe, to je budućnost i uvijek se može naći dobar posao. U informacionim tehnologijama najviše mi se sviđa učenje novih programskih jezika i to što ih postoji mnogo, te je izbor veliki i nikad nisam ograničena. U budućnosti planiram naučiti i potpuno shvatiti rad programskih jezika koji su najtraženiji u velikim kompanijama“, rekla je Milica Jokanović (16), učenica prvog razreda Srednje škole „Nikola Tesla“ Kotor Varoš i dodala:

„Mislim da je veoma bitno da se sve više mladih uključi u informacione tehnologije. Veoma mi je drago kada vidim koliko zapravo ima zainteresovanih, te mi to daje nadu u dalji razvoj tehnologije.“

Strahnja Radivojević
Jedanaestogodišnji Strahinja Radivojević zakoračio u svijet web programiranja

Strahinja Radivojević, učenik Osnovne škole „Sveti Sava“ Kotor Varoš iako ima tek 11 godina zakoračio je u svijet web programiranja.

„Još kao veoma mali pokazao sam zainteresovanost za tehnologiju. Od igranja igrica došao sam do web programiranja.Uvijek sam mislio da su igrice i programiranje jako zanimljivi, pa sam uz pomoć roditelja odlučio da istražujem nešto više o tome.U informacionim tehnologijama za sada  najviše mi se dopalo web programiranje i kako od nekog koda može da nastane velika stranica“, kaže Radivojević i dodaje:

„Pričao sam sa roditeljima i zajedno sa njima istraživao nešto više. Pohađao sam nekoliko kurseva za pravljenje igrica, a sada idem na kurs web programiranja. Veoma mi se dopada ta oblast tako da planiram i dalje da učim i da se bavim informacionim tehnologijama“.

Tekst su pisali polaznici edukacije medijske pismenosti u sklopu projekta „Nova generacija, novi glasovi“. Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Autor: Milana TODOROVIĆ

Povezane vijesti

Posljednje vijesti

Elli Bar slavi 21. rođendan

U petak, 04. marta 2022. godine Caffe & diskoteka Elli Bar iz Kotor Varoša obilježava svoj 21. rođendan. 21. godina uspješnog poslovanja govori o trudu...

Besplatne “prilike” za mlade u Kotor Varošu!

Nemaš vezu a tražiš posao? Nisi zadovoljan/a karijerom, platom? Želiš ostati u BiH? Pozivamo te na radionicu koju je pripremio Q Station edukativni centar...

Heroj & Elli Bar podijelili Božićne trpeze za 35 domaćinstava iz Kotor Varoša

Udruženje mladih "Heroj" Kotor Varoš u saradnji sa ugostiteljskim objektom Elli Bar ove godine po treći put su zajednički organizovali Humanitarnu Božićnu akciju čiji...