Internet i mladi: „Nekada nisam svjestan koliko vremena provedem na društvenim mrežama“

Svijet oko nas se promijenio kako se tehnologija razvijala, a internet u sve većoj mjeri oblikuje naše ponašanje, razvoj, način druženja i razmišljanja.

Najveći uticaj interneta se vidi u našem svakodnevnom životu. Umjesto odlaska do prodavnice sve više se ljudi odlučuje na kupovinu preko insterneta iz udobnosti vlastitog doma. Društvene mreže (Facebook, Insagram, Twitter itd.) oduzimaju veliki dio vremena mnogih ljudi, pogotovo mladih odraslih osoba i tinejdžera. Sve manje provode vremena u društvu ljudi, izlascima, razgovorima, šetnjama rekli su nam mladi sa kojima smo razgovarali. 

„Nekad i nisam svjestan koliko zapravo vremena provedem na internetu i društvenim mrežama. Gledajući sadržaj koji nema nikakav značaj. Iako često dobijam savjete kako bolje da iskoristim vrijeme, šetnja, čitanje knjiga, treniranje, ali ovo mi se čini kao najlakše i već poznato, tako da rijetko isprobavam nove stvari“, kazao je jedan tinejdžer iz Kotor Varoša sa kojim sam se razgovarao na temu društvenih mreža i interneta.

Ipak, nije sve loše, dosta je pozitivnih primjera.

“Uglavnom do infomacija koje su mi potrebne – o fakultetu, gradu u kojem stanujem, sportu i uopšteno o životu, veoma lako dolazim na Facebooku i ostalim društvenim mrežama. Kao osoba koja umjereno koristi ove aplikacije i koju ne sputavaju društvene mreže u svakodnevnim obavezama smatram da su veoma korisne“, kazao nam je drugi tinejdžer iz Kotor Varoša koji je našao veoma korisnu i prihvatljivu stranu društvenih mreža.

Objasnio nam je u kojim situacijama su mu još korisne:

„Takođe, ako sam u nekoj čekaonici internet i društvene mreže su interesantna stvar za ’ubijanje’ vremena i traženja zabave. Kao mladi aktivista učestvujem u dosta projekata o kojima sve saznajem na internetu, gdje se i prijavljujem. Sve nove prijatelje koje steknem u drugim gradovima, i van naše zemlje mogu da kontaktiram svakodnevno bez problema do sljedećeg viđenja.“

Neki zaključak koji možemo izvući i svega ovog jeste da sve opet zavisi od nas samih i na koji način ćemo koristiti ove aplikacije. Mogu da budu veoma korisne i dobre, a sa druge strane mogu da otežaju razvoj mladih osoba.

Tekst su pisali polaznici edukacije medijske pismenosti u sklopu projekta „Nova generacija, novi glasovi“. Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Izvor fotografije: Gerd-Altmann/Pixabay

Autor: Marko ĐURIĆ

Povezane vijesti

Posljednje vijesti

Elli Bar slavi 21. rođendan

U petak, 04. marta 2022. godine Caffe & diskoteka Elli Bar iz Kotor Varoša obilježava svoj 21. rođendan. 21. godina uspješnog poslovanja govori o trudu...

Besplatne “prilike” za mlade u Kotor Varošu!

Nemaš vezu a tražiš posao? Nisi zadovoljan/a karijerom, platom? Želiš ostati u BiH? Pozivamo te na radionicu koju je pripremio Q Station edukativni centar...

Heroj & Elli Bar podijelili Božićne trpeze za 35 domaćinstava iz Kotor Varoša

Udruženje mladih "Heroj" Kotor Varoš u saradnji sa ugostiteljskim objektom Elli Bar ove godine po treći put su zajednički organizovali Humanitarnu Božićnu akciju čiji...