Inicijativa mladih iz Kotor Varoša odobrena kroz projekat „Sva lica aktivizma 2“

Inicijativa mladih iz Kotor Varoša odobrena je kroz projekat „Sva lica aktivizma 2“ koji sprovodi Humanitarna organizacija Genesis project iz Banje Luke.

U sklopu projekta je raspisan poziv za učešće mladih iz šest lokalnih zajednica, a pored Kotorvarošana učestvovali su mladi iz Banje Luke, Čelinca, Prnjavora, Srpca i Laktaša. Tom prilikom obezbijeđeno je 15.000 KM grant sredstava za projekte mladih.

Milica Kalamanda, Miloš Smiljić, Bojan Jurić, Neda Popović, Damjan Radiša, Kristina Milojčić i Dragan Popović iz Kotor Varoša su 15. i 16. jula u Termama Ozren predstavili svoje projekate, a članovi inicijative koja je dobila odobrenje su Milica Kalamanda, Kristina Milojčić, Lana Miljanović i Miloš Smiljić koji su ujedno i članovi Amaterskog pozorišta Jovan Sterija Popović. Oni se već duže vrijeme bave glumom i osnaživanjem pozorišne scene u Kotor Varošu.

Glumci i recitatori Doma kulture su za osnovnu ideju uzeli ljubav koja je pokretač svega i inspiracija mnogim umjetnicima. Kao okosnicu uzeli su roman Aleksandra Sergejeviča Puškina „Evgenije Onjegin“ i scenski će osmisliti ljubav između Tatjane i mladog Onjegina. Djelo približavaju publici recitatori i naratori koji daju potpunu sliku jedne velike ljubavi.

Velida Popović, predsjednica Doma kulture Miroslav Miro Pejović u Kotor Varošu u sklopu kojeg funkcioniše i amatersko pozorište izjavila je da je posebno zadovoljstvo i čast što se mladi i danas bore za kulturu i pozorišnu scenu u Kotor Varošu.

„Mladima mnogo znači što je prošla inicijativa i generalno im znači BHRI program koji im je olakšao rad“, rekla je Popovićeva.

Tekst su pisali polaznici edukacije u sklopu projekta „Nova generacija, novi glasovi“. Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Autor: Miloš SMILJIĆ

Povezane vijesti

Posljednje vijesti

Mladi u radnom vikendu na Borju u sklopu projekta “Novi mladi za novo društvo”.

25 mladih učesnika iz Banja Luke, Kotor Varoša, Čelinca, Gradiške ali i drugih okolnih mjesta imalo je priliku da tokom vikenda boravi na Borju...

Održan završni događaj BHRI programa: u poslednje četiri godine okupljeno preko 20 000 mladih ljudi i podržao preko 300 aktivnosti.

U Domu omladine u Banja Luci juče je održan jedan od bitnijih događaja za mlade u poslednjih par godina. Naime, riječ je o...

Bojan Kičić u izvanrednoj izvedbi legendarne numere Ako možeš zaboravi, grupe Bijelo Dugme

Poznati Kotorvaroški pjevač Bojan Kičić danas je objavio svoj novi Cover legendarne pjesme Ako možeš zaboravi od grupe Bijelo dugme. Riječ je o veoma ozbiljnom...