Članovi KUD „Miloš Dujić-Mišo“ razigrali „Kulturno ljeto“

JU Centar za kulturu Čelinac organizuje „Kulturno ljeto“ na području opštine Čelinac koje traje od juna do polovine avgusta, a jedan od zapaženih učesnika bio je KUD „Miloš Dujić-Mišo“.

Kulturno čelinačko ljeto počelo je 20. juna u porti Manastira Stuplje, manifestacijom „Etno veče“, u okviru „In festa“, a završava se sredinom avgusta nastupom u Miloševu povodom manifestacije „Svi na male“.

Čelinački KUD je u junu imao već dva nastupa, i to 20. juna u porti Manastira Stuplje povodom velikog praznika Pedesetnice gdje su se najmlađi članovi, uzrasta od šest do deset godina, predstavili dječijom igrom „Lubenice“ i malo stariji članovi, uzrasta od 11 do 15 godina, sa igrama iz Prnjavora.

mladi igraju folklor

Ženska pjevačka grupa se predstavila pjesmama „Mesečina“, „Oj Kosovo“ i „Crven cvete“, dok je muška pjevačka grupa izvela pjesmu pod nazivom „Žali Zare“.

Na Vidovdan 28. juna, u Jošavci, povodom 25. tradicionalnog turnira u malom fudbalu, ansambl KUD „Miloš Dujić-Mišo“ nastupio je zajedno sa ženskom pjevačkom grupom koja je izvela pjesme „Tupan mi tupa“ i „Mesečina“.

mladi igraju folklor

Nikola Aleksić, zamjenik predsjednika KUD, kaže da je pred čelinačkim KUD-om aktivno ljeto i da ga tokom jula očekuju još dva nastupa.

„Prvo će u Branešcima, 16. jula na otvaranju turnira u malom fudbalu i slave sela Svetog Prokopija, najmanji igrači KUD predstaviti nešto novo što vrijedno spremaju, a pridružiće im se i pjevačke grupe sa novim pjesmama“, rekao je Aleksić.

Kako ove godine, zbog epidemioloških mjera, u Čelincu neće biti održana tradicionalna smotra folklora, KUD-ovci su pripremili nešto novo.

„Odlučili smo da 26. jula, povodom slave opštine, organizujemo izložbu narodne nošnje na čelinačkom šetalištu uz Vrbanju. Međutim, kako Čelinčanima ne bismo uskratili narodne igre, pripremamo nove koreografije za nastupe svih uzrasta igračkih grupa i nove pjesme za obje pjevačke grupe“, istakao je Aleksić.

Tekst su pisali polaznici edukacije medijske pismenosti u sklopu projekta „Nova generacija, novi glasovi“. Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Autor: Marija Irina LIČINA

Povezane vijesti

Posljednje vijesti

Mladi u radnom vikendu na Borju u sklopu projekta “Novi mladi za novo društvo”.

25 mladih učesnika iz Banja Luke, Kotor Varoša, Čelinca, Gradiške ali i drugih okolnih mjesta imalo je priliku da tokom vikenda boravi na Borju...

Održan završni događaj BHRI programa: u poslednje četiri godine okupljeno preko 20 000 mladih ljudi i podržao preko 300 aktivnosti.

U Domu omladine u Banja Luci juče je održan jedan od bitnijih događaja za mlade u poslednjih par godina. Naime, riječ je o...

Bojan Kičić u izvanrednoj izvedbi legendarne numere Ako možeš zaboravi, grupe Bijelo Dugme

Poznati Kotorvaroški pjevač Bojan Kičić danas je objavio svoj novi Cover legendarne pjesme Ako možeš zaboravi od grupe Bijelo dugme. Riječ je o veoma ozbiljnom...